Aşure Nasıl Yapılır?
Posted: 2012-01-17 10:37:04 UTC-08:00
Aşure tatlısı, kültürümüzde
önemli bir yere sahiptir. Hicri takvime göre Muharrem ayının onuncu günü
aşure günü olarak kabul edilmiştir. Muharrem ayının bu vakitlerinde
hemen hemen her evde aşure pişirilir. Aşure tatlısının kıvamı, içine
koyulan malzemeler, yapılış şekli çok önemlidir. İyi bir aşure çok koyu
renkli olmamalı, şeker ve su miktarı iyi ayarlanmış olmalıdır. Peki iyi
bir aşure nasıl yapılır? Tarifimizde bütün malzemeler ayrı ayrı
pişirilerek hazırlanmış ve sonra birleştirilmiştir. Senelerdir yapılarak
test edilmiştir. Harfiyen uygularsanız sonuç çok güzel olur. Miktarlar
size çok gelebilir. Ama unutmayın ki aşure tatlısının gelenekselliğini
koruması paylaşmakla olur, komşularınıza da dağıtacağınız için aşureyi
fazla yapmanız ev halkının doya doya aşure yemesini sağlar. Ancak az
yapmak istiyorsanız, aynı orantıda miktarları azaltabilirsiniz.
asure01 Aşure Nasıl Yapılır?
Aşure için gerekli malzemeler:
1 kg buğday (aşurelik)
5 kg Toz şeker
400 gr pirinç
500 gr nohut
500 gr kuru fasulye
350 gr kuru incir
350 gr kuru kayısı
350 gr kuru üzüm
1 küçük fincan gül suyu
Süsleme için : İri kırılmış ceviz, kuş üzümü, dolmalık fıstık, nar
taneleri.
Geceden buğdayı ayıklayıp soğuk suyla ovarak yıkayın. Üzerini 2-3 parmak
örtecek şekilde soğuk su koyarak kaynatn ve kaynama başlayınca
tencerenin kapağını ve ocağın ateşi kapatılacak. Sabaha kadar sıcak
ortamda bekletilen buğdayların şişirilmesi bu şekilde sağlanacaktır.
Nohut ve fasulyeyi de ılık suya koyarak gece boyunca bekletin. Sabah
nohutu düdüklü tencerede yaklaşık 60 dakika haşlayın. Aynı anda
fasulyeyi de aynı şekilde 60 dakika normal tencerede haşlayın. Farklı
sürelerde pişen nohut ve fasulye kullanılabildiği için şöyle bir
özelliğe lütfen dikkat ediniz. Nohut ve fasulye öyle pişirilmelidir ki
elinize aldığınızda çok pişmiş ama dağılmayacak şekilde olsun. Çünkü
aşureye katıldıklarında şeker bunları biraz sertleştirecektir.
Fasulyeleri sakın süzüp bekletmeyin, parçalanırlar.
Nohut ve fasulye pişerken şunları yapabilirsiniz:
Yıkanıp küp küp doğranmış (aşure tatlı kaşığı ile yeneceği için bu
kaşığın içine rahat rahat sığacak büyüklükte olmalıdır. Yani kaşığı
aşureye daldırdığınızda en az 5 çeşit malzeme kaşığa sığabilmelidir.
Yoksa kocaman bir kayısı kaşığa gelirse yediğiniz aşure olmaz) kuru
kayısılar üzerini kaplayacak kadar su ve 1/2 su bardağı şeker konulmuş
küçük bir tencerede haşlanır. Haşlanan kayısılar delikli kepçe ile bir
tabağa alınarak bekletilir. Bu sefer yıkanmış kuru üzümler aynı şerbetin
içine katılıp haşlanırlar. Yine delikli kepçe ile kayısıları koyduğumuz
tabağa ilave edilebilirler. Öte yanda kuru incirler yıkanıp küp küp
doğrandıktan sonra bu sefer sade şekersiz su içinde haşlanır. Yine daha
önce haşlanan kuru meyvelerin içine katılırlar. Küçük tencerede kalan az
miktardaki şekerli su kapkara olduğu için dökülür. Böyle zahmetli
hazırlanan malzemeler sayesinde aşure berrak bir renk alır. Aksi halde
ana tencerede bu işlemler yapılsaydı, koyu renkli olurlardı.
Sabah tenceredeki buğday suyunu çekmiş lapa vaziyetinde olacağı için;
şayet ılık ise ılık su, soğuk ise soğuk su katıp karıştırılıp süzülür.
Yaklaşık 25 litrelik tencereye aktarılır. İçine yıkanmış pirinci de
ilave edip yaklaşık 10 litre su konulur ve kaynatılmağa başlanır. (Her
malzeme katıldığında hafif bir karıştırma işlemi uygulanır.) Kaynama
başlayınca önceden haşlanmış nohut ve fasulye ilave edilir. Her malzeme
ilavesinde kaynama duraklayacaktır. Dolayısıyla her seferinde kaynamanın
başlaması beklenir. Haşlanmış kuru meyveler de katıldıktan sonra bir
taşım kaynatılarak içine şeker ilave edilir. (?Diyet yapıyorum!?
Diyorsanız şekeri 4 kilo koyabilirsiniz ama şanına layık olmaz.) Ve
tekrar kaynama başlayınca 1 kahve fincanı gülsuyu koyarak 2 dakika kadar
daha kaynattıktan sonra ocağın altını kapatabilirsiniz. İşlem
bitmiştir.
Hemen yemeğe kalkmayın zira ağzınız yanar. Aşurenin gerçek tadı yaklaşık
12 saat bekletildikten sonra gelir. Kaselere alacağınız aşurenin
üzerine kırık ceviz, kuş üzümü, dolmalık fıstık ve nar taneleri konarak
güzelleştirebilirsiniz. İsteğe bağlı malzemeler azaltılıp
çoğaltılabilir. Tarçın serpmek isteyenlere de saygı duyarız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder